четвер, 31 липня 2008 р.

«Цікаві секрети GPRS-Інтернету» — тестуємо GPRS-Інтернет українських операторів

В наш час, час розвитку різноманітних технологій, а особливо комп'ютерних, у великої кількості людей все частіше і частіше з'являється бажання виходу в Інтернет, при чому кількість людей, яким Інтернет стає необхідним в їхньому житті, постійно зростає:
від школярів до найвищих посадовців — всім потрібен Інтернет!

Та Інтернет собі можуть дозволити не всі, і при чому з різних причин: відсутність обладнання, територія не сприятлива для підключення, віддаленість від обласного чи районного центру, немає стаціонарного телефону (характерно і для великих міст)...
Це далеко не весь список причин, чому деякі люди все ще позбавлені постійного, або часткового (не постійного) доступу до Інтернету. Варіанти вирішення різні: відвідати комп'ютерний клуб, і, сплачуючи 4 — 6 грн./годину, поспіхом вишукувати потрібну інформацію. А ще коли немає власного комп'ютера — то взагалі дорого обійдеться: інформацію відшукай, роздрукуй, перепиши у який-небудь файл... Не вигідно, тай не зручно!

Піти до друзів. Друзі друзями, але і їм іноді потрібен відпочинок, або час, який вони просто просиджують в Інеті, переписуючись із своїми колегами, або просто переглядаючи фільми онлайн.

Що робити? Інет все-таки потрібен?

І тут на допомогу приходять наші улюблені мобільні оператори, які радо і у найрізноманітнішому асортименті пропонують нам GPRS доступ до всесвітньої павутини — як і з телефону так і з комп'ютера! Деякі користувачі і досі не вірять, що через GPRS можна зробити все те саме, що і через виділенку або через локальну мережу. І помиляються!

У цьому матеріалі ми не будемо пояснювати як налаштувати з'єднання, а розглянемо GPRS із практичної точки зору;розглянемо показники швидкості прийому/передачі, пояснимо деякі особливості роботи та оптимізації, що допоможе досягти максимально високої швидкості, а також нагадаємо про деякі обмеження/застереження, які приховано ставлять нам ті ж таки оператори.

 Увага! Тестування спеціально відбувалося на території, де немає ідеального прийому мережі, тобто рівень сигналу був 40-70 %; було відсутнє покриття EDGE .

Це пояснюється тим, що EDGE є не у всіх населених пунктах, і, крім того, тест відбувався для того, щоб показати максимальні можливості GPRS зв'язку.

Тестуємо GPRS!!!

Перше, і найважливіше правило, яке треба знати усім, для кого мобільний Інтернет є основою доступу до всесвітньої мережі:
Швидкість прийому завжди вища за швидкість передачі, і оператор, який дає найвищу швидкість прийому, завжди буде пропонувати найнижчу швидкість передачі!

Це одне із «прихованих» правил, яке вам не скаже жоден працівник центру підтримки клієнтів будь-якого оператора.

Ще одне: з'єднання буває якісним і не якісним, стабільним і не стабільним, — це показники оператора, а от швидкість не лише залежить від того хто надає вам зв'язок, а ще і від сервера, на якому знаходиться той чи інший сайт, або файл, який вам треба завантажити.

Через те, навіть при ідеальному прийомі, ви зможете побачити критично низькі показники швидкості, які покаже вам ваш менеджер завантажень, або браузер, а через те не раджу тероризувати центр обслуговування абонентів свого оператора заявками і скаргами на погану якість завантаження/відкриття сторінок.

Перш, ніж подавати таку заявку, спробуйте завантажити інший файл, або зайти на інший сайт, і вже якщо ситуація повториться, то можете розпочинати атаку на центр підтримки абонентів свого оператора. Однак — один у полі не воїн, а через те ви можете залишитися із тою ж таки повільною швидкістю, якщо не буде схожих дзвінків від інших абонентів, тоді може вам і щось вийде.

Тож перейдемо до тестування, а далі і до порад про те, як оптимізувати швидкість вашого з'єднання.

Тест проводився з програмами із нижченаведеного списку, які так чи інакше допомагали визначити максимально можливу і точну швидкість: Браузер Mozilla Firefox (3.0), Total Commander (7.02.), Download master (5.5.4.1133).

«МТС» — Найвища швидкість прийому!

Показники, які можна побачити у статусному рядку браузера, або менеджера завантажень, вразили навіть тих, хто використовує виділенку.

Максимальна швидкість при завантаженні файла з сервера може досягати 9.5 КБ/с без особливих старань, проте іноді показники бувають просто не реальні, як для GPRS — 15 КБ/с.


Останнє буває дуже рідко, і так званим «поривом», тобто 15 КБ/с і далі зниження до 9 і нижче КБ/с. В «МТС» немає частих затримок, тобто майже не буває такого, щоб статусний рядок нічого не показував (найбільш точні зміни швидкості при завантаженні можна побачити, завантажуючи файли через Download master — безкоштовний менеджер завантажень, де при нульовій швидкості, або при її повній відсутності, статусна стрічка після слів «швидкість» і «залишилось часу» не показуватиме жодних числових значень, в той час як браузер при повній відсутності швидкості відображає у пунктах «швидкість»
та «залишилося» попереднє значення).

Середня швидкість «емтеесівського» GPRS при середній якості прийому =5 — 8 КБ/с, але 9 — буває дуже часто!Ці показники не точні, бо, як я вже казав — точну швидкість не можливо визначити, оскільки на це впливає багато показників.
Можливі похибки на 2 — 4 кб як і у меншу, так і у більшу сторону.

Ця порада стосується всього подальшого тестування, а також вона поширюється на деякі часові показники.
Щодо завантаження файлів з FTP серверів, то тут схожа ситуація — 9 і більше КБ/с тут буває частіше, ніж це робити через HTTP (для визначення точної швидкості прийому/передачі файлів з (на) FTP радимо використовувати Total Commander — програма платна, але є демоверсії).

Що ж до завантаження файлів на сервер, то «МТС» продемонстрував найгірші показники:
Так, при завантаженні файлів на сервер через протокол HTTP (через браузер, де, до речі, інформація про швидкість не відображається при завантаженні файлів на сервер) процес завантаження файла з розміром 6.53 МБ тривав 60 хвилин, завантаження файлів на сервер через протокол FTP (Total Comander-om) — 64 ХВ, такий самий показник у часовому еквіваленті показав і стандартний Windows Explorer (провідник) шляхом скопіювати/вставити (CTRL + C/CTRL + V), однак останній швидкості не показує, а Total Commander показував здебільшого від 1 до 2 (рідко 2.2) КБ/с.

Щодо завантаження файлів із сервера через FTP, то як і Total Commander, так і Провідник скопіювали/завантажили той самий файл за 13 хвилин. Ось вам і доведення про передачу/прийом. Це результати точки доступу hyper.net — інтернетпропозиції, яка дає можливість доступу до Інтернету за зниженим тарифом — 5 копійок за мегабайт, + абонентська плата 5.31 грн. з ПДВ і ПФ, однак ця плата знімається лише у випадку хоча б одного підключення на добу, до кінця якої і надається пільговий доступ.

Тестування точки доступу www.umc.ua дало схожі результати, лише швидкість завантаження із сервера була переважно 9.22 КБ/с, однак це не говорить про те, що «Гіпернет» має меншу швидкість. Тут слід згадати про похибку, яка складає до 4-х КБ/с, за рахунок чого і не можливо встановити точні показники швидкості і часу.

Обмеження!

Для тих, хто використовує електронну пошту і робить, або хоче це робити через поштовий клієнт, необхідно знати, що емтеесівці надають свій власний сервер вихідної пошти (smtp). До прикладу, адреса сервера вихідної пошти вашого провайдера smtp.myprovider.ua при заповненні поля «адреса сервера вихідної пошти» ми, якщо використовуємо «МТС» замість smtp.myprovider.ua пишемо smtp.umc.ua

 УВАГА!!! При зміні оператора або інтернетпровайдера змініть точку доступу на оригінальну, від вашого провайдера, або поцікавтесь у вашого нового провайдера чи не надає він власний smtp сервер

Для тих, у кого адреса ел. пошти на hotmail.com, і хто використовує поштовий клієнт Windows Live Mail не треба нічого змінювати.

У подальшому ми не будемо вам про це нагадувати, тож цю інформацію візьміть до уваги!!!

«Київстар» — GPRS консерватор!

У національного оператора мобільного зв'язку України, компанії «Київстар» також є своя Інтернет пропозиція, яка буквально скопіювала умови послуги «Гіпернет» від «МТС» — це послуга «Мобільний Інтернет XL». А ні назва, ні умови цієї «копії гіпернету» не є кращими від самого «Гіпернету».


Що їх відрізняє? По-перше — назва, по-друге — швидкість, по-третє — дата запуску, по-четверте — якість.

Щодо швидкості, то тут маємо підтвердження правила про прийом/передачу. Той самий файл, той самий сервер, але вже не 60 хвилин, як у «МТС», а 54 хвилини. Така ж ситуація і при завантаженні файлів на сервер через FTP — Total commander — 42 хвилини, а провідник — 48 хвилин, а от копіювання з сервера через FTP провідником було швидшим на 4 хвилини, а саме: Провідник скопіював за 22 хвилини, а Total Commander — за 26 хвилин, що і підтверджує не лише правило про прийом/передачу, але і те, що у «Київстару» швидкість завантаження із сервера менша — 8.9 КБ/с, однак іноді у «поривах» «Київстар» показує 9.2 — 9.7 КБ/s, проте це буває дуже-дуже рідко, але і у цьому є плюс, бо при завантаженні на сервер які часу менше знадобилося, так і швидкість була більшою — іноді до 3 КБ/с доходило, а так, здебільшого 2.9 КБ/с.
Результати однакові як для точки xl.kyivstar.net так і для www.ab.kyivstar.net.

Обмеження!!!

Для тих, хто полюбляє сидіти в Інеті більше, ніж 2 години без роз'єднання раджу іноді натискати кнопку «Відключити», а то можна побачити ось що:

  1. You have reached the Operation Assistance site!
  2. This means that your user is invalid or some error occur to the user on PPS Server

Таке повідомлення ви будете бачити у будь-якому браузері, при переході на будь-яку сторінку, але при перепідключенні все стає на свої місця.

Така помилка існує ще із серпня 2007 року, і до тепер не виправлена. До представників центру обслуговування можете не звертатися, бо відповіді ви не отримаєте, хіба що «з нашим сервером все нормально». Ця помилка була виявлена при користуванні послугою «Мобільний інтернет XL», при використанні стандартної точки доступу цієї помилки не виявлено, проте — хто зна! Може просто пощастило? Наприкінці ми поговоримо про оптимізацію роботи, там і піде мова про те, як не втратити дані при таких помилках.

Обмеження 2

Для любителів поштових клієнтів: (деталі див. Вище): адреса сервера вихідної пошти (smtp) relay.kyivstar.net .

«Beeline» — рекордсмен FTP!

Одразу скажу, що обмежень на відправку пошти чи на час перебування в мережі білайнівці не встановили. А ще «Beeline» став першим оператором, який показав українцям справді дешевий Інтернет.

Так, коли для абонентів «Київстару» дешеві тарифи на мобільний Інтернет були акцією, то для Білайнівських абонентів 50 копійок/мегабайт це був постійний тариф.

Зараз, крім 50 копійок, є ще одна хороша пропозиція, під назвою «Інтернет drive», щоправда таке задоволення доступне тим, хто придбає собі тарифний план «Монстр спілкування».


Ця послуга надає можливість використовувати GPRS інтернет за 0.01 грн/мб, при щоденній абонплаті 0.70 грн. з ПДВ без ПФ.
Щодо показників швидкості, то детального тестування не проводилося, бо основні правила вже всім зрозумілі, а тому повідомимо вам лише про основне: «пориви» швидкості для «Beeline» дуже характерні! У такі моменти швидкість буває більша ніж 9 КБ/с, однак це лише декілька секунд, після чого статусна стрічка показує від 7 (рідко) до 0.00 КБ/с.

А якщо говорити точно, то переважна швидкість у цього оператора складає 6 — 6.8 КБ/с, а от передача на сервер — 3.6 КБ/с, що є рекордим показниклом.

Той таки файл, розміром 6.53 МБ завантажився на сервер за рекордно короткий, як для GPRS, проміжок часу: 36 хвилин на FTP!!!
Але і тут без недоліків не обійшлося: при використанні будь-якої точки доступу — чи то послуги «Інтернет drive», чи стандартної — у статусному рядку Download master-а часто нічого немає після слів «Швидкість» та «Залишилося часу», через що із деяких файлообмінників,де не підтримується докачка, і де файл завантажує браузер, важко щось завантажити, бо браузер просто обриває процес, і вважає файл повністю завантаженим.

«Life:)» — Мобільний відмінник!

Чому? — запитаєте ви, і ось відповідь: бо він відмінний від усіх інших операторів!«Life:)» живе за правилом: «Більша швидкість — більші гроші!» Обмежень, на відміну від монополістів тут теж немає, однак — є деякі хитрощі. Але розпочнемо із недоліків використання Лайфівського Інтернету:«Life:)» не має нічого схожого до дешевих знижок у нічний час, натомість там є «Інтернетпропозиції» — пакети мегабайт за зниженим тарифом — 100, 350 та 1024 МБ можна замовити за 25, 50 та 75 грн. відповідно.


А ось і перший недолік: усі мегабайти вже використано, а наступні через місяць можна замовити: і що робити? Платити по 5 грн./МБ?

Недолік №2: у статусному рядку відсутність значень біля швидкості і часу що залишився, буває частіше, ніж у всіх інших операторів, а швидкість завантаження з сервера коливається від 4 до 1 (і менше) КБ/с, щоправда іноді буває і 5 і 6, але це іноді.

При завантаженні файлів на FTP швидкість від 1 і до 3 (рідко), частіше 2.6 КБ/с, але файл все-таки за 44 хвилини завантажився.
Що мається на увазі «Більша швидкість — більші гроші!»?

Послуга «EDGE+ GPRS+». Вона розрахована для абонентів, що обслуговуються на умовах договору, або простіше — контрактників. Швидкість із використанням цієї послуги реально вища, тай статусна стрічка не пустує! Швидкість з цією послугою відповідає якісному з'єднанню «Beeline» — від 1.9 до 6.3 КБ/с. з передачею те ж саме. Таке задоволення потребує 5.31 грн./місяць з ПДВ та ПФ, + точка доступу з Internet змінюється на speed.

Оптимізовуємо GPRS!!!

Розпочнемо з «Київстару», оскільки їхній «Мобільний Інтернет XL» містить суттєву помилку, яка суттєво може відбитися на рахунках тих екстремалів, які завантажують файли більші за 50 МБ. У момент виникнення цієї помилки навіть download master не допомагає. Ті, хто хочаб іноді використовували цю програму знають, що вона докачує файли, за винятком тих серверів, де докачка не дозволена. Щодо київстарівської помилки, то там не важливо: дозволена вона чи ні — все одно докачати не вдасться!

До прикладу: назва файла, який закачуємо — myfile.exe, розмір цього файла — 100 МБ. Закачка розпочалася, і через декілька годин, часто через 2 години, закачка обірвалася. DM видав повідомлення про помилку, однак файл докачати вже не можна. Припустімо, ми встигли завантажити 30 МБ, але після того, як закачка обірвалася, у папці, де зберігаємо файли, що завантажуємо бачимо файл: myfile.exe.htm із розміром до 322 Байтів, і, відкривши його, прочитаємо теж саме повідомлення англійською мовою.

Щоб уникнути таких втрат, переконайтеся, будь ласка, що із цього сайту підтримується докачка. Якщо вона підтримується, рекомендуємо щогодини перепідключатися, тобто роз'єднувати зв'язок а потім знову підключатися. Перед роз'єднанням бажано поставити закачку на паузу, а після підключення натиснути «продовжити», «відновити» і т.ін. Тільки так ви заощадите гроші на своєму рахунку, а з ними і нерви побережете і час.

Тепер перейдемо до загальної оптимізації

По-перше — рекомендуємо використовувати браузери, які швидко відкривають сторінки. Кращий варіант — Opera, і ще Firefox підійде, якщо його правильно налаштувати. Для економії трафіку і збільшення швидкості при відкритті сторінок можна відключити фільтр фішингу, який перевіряє чи сайт не імітує інший сайт, а також визначає чи є він коректним, тобто чи не збирає особисті дані для їхнього незаконного використання.

Як це зробити — див. У вашому браузері.

 УВАГА!!! Ми не рекомендуємо робити останній крок! Відключення цього фільтра може поставити ваш комп'ютер під загрозу. Будь ласка, переконайтеся, що ваш фаервол чи брандмауер увімкнений, а антивірус оновлений, для того щоб запобігти атакам зі сторони зловмисників.

Якщо ви впевнені, що комп'ютерні злодії вам не загрожують, то в такому випадку можна відключити ці фільтри, але брандмауер і антивірусний захист — ні в якому разі!!!!!

Що ж до Internet Explorer-а, то він гнучкіший у налаштуванні: там і анімацію можна відключити, і відео, і звук... Для швидшого відкриття сторінок слід використовувати відключення цих функцій. Також можна відключити Adobe Flash Player чи графіку (показ зображень), але зверніть увагу, що тоді сторінка буде мати зовсім інший вигляд, і ви не зможете переглядати «перли» вебдизайну, але якщо для вас важливий не вигляд, а інформаційний чи файловий вміст, то можна і без цих компонентів по бути, про те іноді вам доведеться вмикати графіку.

Це тоді, коли ви будете реєструватися на яких-небудь сайтах, де треба ввести код верифікації, чи ще щось на це схоже.
Також можна заборонити Java і Java Script,або використовувати спеціальні доповнення, які є на офіційних і неофіційних сайтах виробника вашого браузера. Це все щодо відкриття сторінок. Тепер для тих, хто не лише гуляє по вебпростору, але і завантажує з сервера чи на сервер: Рекомендуємо використовувати стиснення даних. Як? Все залежить від того, яким способом ви будете створювати підключення.

Якщо за допомогою спец. Програм, то, якщо при створенні підключення у вас буде кнопка «Додатково», то рекомендуємо клацнути її, можливо там можна налаштувати стиснення. Що стискати? Все: дані, заголовок, IP, PPP, використовувати програмне стиснення даних... Як? Просто!

Якщо ви робите підключення через спец. Програму (Nokia PC suite, Sony Ericsson PC Suite), то там, можливо, є така можливість (в останній програмі — точно є), а якщо немаєте такої програми, тоді вперед: клацаємо на підключення, далі — властивості, далі — вкладка Мережа, далі — параметри, далі — використовувати програмне стиснення, потім — викликаємо властивості протоколу Інтернету TCP/IP, клацаємо властивості, і там ставимо потрібні прапорці, далі — ОК.

Якщо програма має можливість включати стиснення, обирати пріоритети — використовуйте це! І навіть, якщо програма включила стиснення, все одно виконайте дії, наведені вище!!!

Так ми оптимізували з'єднання, а от щодо завантажень — рекомендуємо все-таки використовувати програми, які вміють докачувати. Деякі з таких програм були названі. Без цих програм буде важко, навіть — при якісному з'єднанні і при високому рівні сигналу. Ось так і відбулося наше тестування GPRS швидкості. Якщо ще хтось боїться виходити в Інтернет за допомогою мобільного, повірте, там не все так погано! Що обрати — вирішуєте тільки ви! Усі показники вже були вказані, тож для повного підбиття підсумків дамо оцінку нашим «GPRS провайдерам». Оцінюємо за такими показниками: швидкість прийому, швидкість передачі, доступність (тарифи) та інтернетпропозиції.

Оцінюємо за п'ятибальною шкалою:

швидкість прийому
швидкість передачі
тарифи
інтернетпропозиції
Загальна оцінка
«МТС»
5
1
3
5
3,5
«Киевстар»
4
3
4
5
4
«Beeline»
3
5
5
5
4,5
«Life:)»
2
2
3
4
2,75

Під тарифами та інтернетпропозиціями маються на увазі і нічні тарифи, а також інші знижки, для яких не потрібна спеціальна активація, включаючи безкоштовну, а також ті пропозиції, де не треба змінювати налаштування. Також враховувалася їхня тривалість. Інформацію про тарифи, не вказані тут, ви можете знайти на сайті оператора, що вас зацікавив.

Швидкого вам мобільного GPRS інтернету!

1 коментар:

polyany.com.ua/blog сказав...

Дорогий та повільний... Не бачу сенсу його використання...

smssender.org.ua - відправити смс