неділя, 17 серпня 2008 р.

Мобільний зв'язок в Україні. Мережі й стандарти

Кожен, хто хоч трохи цікавився мобільним зв'язком, неодноразово чув такі абревіатури як GSM, CDMA, UMTS та інші незрозумілі позначення. Що вони означають — мало кому цікаво, та й розумнішим це нікого не зробить, а от про те, які можливості має кожна з них — знати необхідно.

У світі існує безліч різних технологій для мобільного зв'язку. Найбільш популярні наступні: GSM, CDMA, PDC, TD-SCDMA й W-CDMA, більш відома як UMTS. Але знати в якому стандарті розмовляють на іншому кінці світу потрібно лише енциклопедії і вузькопрофільним фахівцям, а в цьому матеріалі ми розповімо вам про стандарти зв'язку, які діють в Україні, тобто про ті, які ми з вами використовуємо.

Трохи історії

Мобільний зв'язок в Україні вперше з'явився в 1993 році. Компанія UMC, нині «МТС-Україна», тоді запустила в експлуатацію мобільну мережу стандарту NMT. Ця мережа належала до стандартів першого покоління (1G). В 1996 році, компанією «Голден Телеком» в експлуатацію була введена перша в східній Європі GSM-мережа. Так в Україні з'явилася перша мережа другого покоління (2G).

Наприкінці 2006 року в Україні відбувся офіційний старт першого оператора третього покоління в стандарті CDMA, це був бренд PEOPLEnet компанії «Телесистеми України».

В 2007 році, в Україні нарешті-то запрацювала мережа третього стандарту UMTS. Першопрохідцем стала компанія «Укртелеком», яка надає послуги мобільного зв'язку під брендом Utel.

Мобільні зв'язки в Україні (те, що було)
NMT 450

Ці стандарти зв'язку з'явилися в Україні в 1993 році. Зв'язок був слабко захищений від перешкод, будь-якого абонента легко можна був прослухати за допомогою звичайного радіоприймача, а самі абонентські термінали (мобільним телефоном назвати це вкрай складно) важили по кілька кілограмів, і встановлювалися переважно в автомобілях. Дозволити собі такий зв'язок могли лише найбільш забезпечені верстви населення, тому як телефони коштували кілька тисяч доларів, а щомісячна абонентська плата становила кілька сотень умовних одиниць. Це стандарт зв'язку був повністю витіснений GSM до 2000 року.

D-AMPS

Американський стандарт зв'язку, що в Україні просувався оператором DCC. Компанія розпочала свою діяльність в 1995 році, але, не домігшись істотного успіху, по суті, припинила своє існування. Абоненти були переведені на обслуговування оператора life:).

Стандарти зв'язку, у яких працюють існуючі українські оператори
GSM

Що означають діапазони?
Частотний діапазон — це характеристика, що свідчить про те, з якою частотою пристрій передає сигнал.
Зі шкільної програми фізики, кожний повинен пам'ятати, що Герц (Гц) — це одиниця виміру частоти періодичних процесів. А префікс Мега (М) — це 1000, відповідно, якщо ваш телефон працює в частоті 900 МГц — це означає, що він за одну секунду передає 900 000 сигналі

GSM — стандарт мобільного зв'язку другого покоління. Повністю цифровий зв'язок досить добре (але не ідеально) захищений від перешкод і прослуховування. Цей стандарт дозволяє абонентам здійснювати голосові дзвінки, обмінюватися текстовими й мультимедійними повідомленнями, а також одержувати доступ до мережі Інтернет.

В Україні зв'язок надається на частотах 900 і 1800 МГц. Це загальноєвропейські частоти, приміром, в Америці використовується частота 850 і 1900 МГц.

Більшість мобільних телефонів, які продаються в Україні, дозволяють працювати в трьох стандартах зв'язку (900, 1800 й 1900 МГц.), відповідно, їх можна використовувати під час поїздок на американські континенти. Хоча, для цих цілей краще використовувати чотиридіапазонні телефони, яких останнім часом стає дедалі більше.

Довідатися, які діапазони підтримує ваш телефон, можна в описі технічних характеристик телефону. Найкраще це робити на сторінках Мабіла.Маркету.

GPRS

Зростаючі потреби абонентів, змусили виробників розробляти різні технології, що дозволяють збільшити швидкість передачі даних. Так, спочатку, в GSM дані передавалися зі швидкістю 9,6 кілобит за секунду. Але з появою технології GPRS-абоненти одержали гідну альтернативу Dial-Up для мобільного виходу в Інтернет. Практично у всіх Українських операторів, середня швидкість GPRS-з'єднання становить порядку 40-50 кілобит за секунду й може істотно відрізнятися залежно від різних умов.

EDGE

Наступним кроком у розвитку швидкісних здатностей стандарту GSM стала розробка технології EDGE. Спочатку на неї покладали величезні надії, аж до підтримки потокового відео й онлайн-телебачення. Але на практиці заявлена швидкість виявилася практично недосяжною, таким чином, EDGE став просто технологією, що збільшує швидкість доступу до Інтернету з мобільного телефону в порівнянні з GPRS.

На цей момент, всі чотири національних оператори («Київстар», «МТС-Україна», life:), Beeline) надають абонентам технології GPRS й EDGE.

Мабіли з підтримкою GPRS і EDGE

UMTS

UMTS — це новий стандарт зв'язку, що дозволяє одержати крім стандартних сервісів, доступних у мережах другого покоління, ще й такі функції як відеодзвінки, онлайн-ТБ і просто високу швидкість доступу до Інтернету. Ця технологія визнана як 3G-стандарт.

UMTS реалізована в чотирьох частотних діапазонах 850/1700/1900/2100 МГц. Однак не виключено, що ця кількість незабаром може бути розширена.

В Україні зв'язок стандарту UMTS надається тільки на частоті 2100 МГц, і поки тільки одним оператором — Utel, ще два оператори, «Київстар» й Beeline надають своїм абонентам роумінг-доступ до цієї мережі.

Телефони з підтримкою UMTS

HSDPA й HSUPA

Швидкості, які надає стандарт UMTS, не довго задовольняли абонентів, тому незабаром була розроблена й впроваджена технологія HSDPA, завдяки якій швидкість передачі даних зросла майже в 10 разів. Однак, при настільки значному збільшенні швидкості завантаження, зворотний потік залишився занадто малим. Так на світ з'явилася технологія HSUPA, яка за такої ж високої швидкості завантаження, майже в 10 разів підвищила швидкість вихідного потоку даних.

На сьогодні в Україні реалізована тільки технологія HSDPA з піковою швидкістю 3,6 Мб/з, можливості технології дозволяють підвищити її до 14 Мб/с.

Телефони з підтримкою HSDPA

 Стандарт UMTS сумісний з GSM, а тому ті самі телефони можуть одночасно підтримувати роботу в різних мережах.

CDMA

Один зі стандартів зв’язку, що набирає популярності. Спочатку ця технологія застосовувалася винятково військовими, у зв’язку зі своєю високою захищеністю сигналу, однак наприкінці ХХ століття стала надбанням широкої громадськості. З того часу цей стандарт зв'язку став досить швидко поширюватися, у тому числі й в Україні.

На сьогодні в нашій країні діє чотири оператори, що надають CDMA-зв'язок, це: «Велтон Телеком», «CDMA-Україна», Телесистеми України» й «Інтертелеком». Всі вони працюють на частоті 800 МГц.

Крім перерахованих операторів, у стандарті CDMA, на частоті 450 МГц, оператор «МТС-Україна» надає своїм абонентам послугу «МТС коннект» — швидкісний доступ до мережі Інтернет, без надання голосових послуг.

CDMA-телефоны

EV-DO

«Телесистеми України», більш відомі під брендом PEOPLEnet, крім стандартних послуг мобільного зв'язку, надає своїм абонентам ще й високі швидкості доступу до мережі Інтернет, оскільки працює в стандарті CDMA 2000 1x EV-DO, що належить до мереж третього покоління (3G).

У теорії, ця технологія здатна забезпечити швидкість передачі даних до 2,4 Мб за секунду, але на практиці рідко перевищує мегабіт.

Частково високі швидкості передачі даних здатний надати своїм абонентам й оператор «Інтертелеком», частково – тому що покриття цієї технології доступно лише в деяких регіонах країни. Детальніше можна довідатися на карті покриття EV-DO цього оператора.

Пристрої з підтримкою EV-DO

EV-DO Rev.A

Для стандарту CDMA були розроблені технології, що збільшують швидкість передачі даних. Вони одержали назву Rev.A (CDMA 2000 1x EV-DO Rev.A) і Rev.B. На цей момент оператор «Телесистеми України» поступово переходить на технологію Rev.A.
Теоретично Rev.A може забезпечити швидкість передачі даних до 3,1 Мб/с для завантаження і 1,8 Мб/в для вихідного потоку.

 Стандарти CDMA і GSM несумісні. Так само як і CDMA та UMTS (W-CDMA, навіть не дивлячись на схожість в абревіатурі). Тобто CDMA-телефон, не буде працювати в мережах GSM або UMTS.

Підводимо підсумки

На сьогоднішній день в Україні діють три стандарти для мобільного зв'язку. Це: CDMA, GSM й UMTS.

  • CDMA-оператори: «Велтон Телеком», «CDMA-Україна», «Телесистеми України» й «Інтертелеком».
  • GSM-оператори: «Київстар», «МТС-Україна», life:), Beeline
  • UMTS-оператор — Utel

Крім перерахованих операторів, в Україні працює ще одна компанія — «Голден Телеком», яка була викуплена компанією «Вимпелком» — власником Beeline, а тому незабаром всі мобільні абоненти «Голден Телекому» будуть переведені на обслуговування Beeline.

Під час підключення, до якогось з операторів, вам необхідно чітко знати, у якому стандарті він працює, щоб придбати термінал, який підтримує необхідний стандарт зв'язку й має повний перелік необхідних технологій.

Немає коментарів:

smssender.org.ua - відправити смс